top of page
Writer's picturesmaroulapandelis

Φράσεις που πρέπει ν’ απαγορευτούν!


Φύγε από μπροστά μου να μη σε βλέπω!

Κάποτε η φράση αυτή ήταν πολύ συνηθισμένη στ’ αυτιά των παιδιών. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με τη φωνή ενός γονιού να ξεστομίζει, εξαφανίσου!

Τι εννοεί ο γονιός;

Κουράστηκα, πήγαινε λίγο να παίξεις με τα παιχνίδια σου, ή σταμάτα να κάνεις φασαρία γιατί είμαι κουρασμένος και χρειάζομαι ήσυχία, ή δεν έχω άλλη υπομονή σε παρακαλώ ησύχασε,ή θέλω να μείνω λίγο μόνος να ησυχάσω!

Τι καταλαβαίνει το παιδί;

Δεν θέλει να υπάρχω στη ζωή του.

Συμπέρασμα:

Αυτή η φράση έχει στιγματίσει τη ζωή πολλών παιδιών με πολύ αρνητικό τρόπο. Είναι υπεύθυνη για την εδραίωση της αρνητικής αυτοεικόνας με πολύ βαριές συνέπειες στην εξέλιξη του ατόμου.

Σου τα'λεγα εγώ!

Συνήθως ο γονιός θέλοντας να φέρει το παιδί του κοντά στην αίσθηση της ευθύνης και της υπευθυνότητας, αγχώνεται και ξεχνά πως όλοι μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας. Είναι βέβαιο πως οι γονείς, έχοντας μεγαλύτερη πείρα από τη ζωή να μπορούν να βλέπουν πράγματα που τα παιδιά δεν είναι ακόμη σε θέση να δουν. Ωστόσο, με το να επιβεβαιώνει ένας γονιός διαρκώς τον εαυτό του, οδηγεί το παιδί του στο να κάνει περισσότερα λάθη και παραλήψεις.

Τι εννοεί ο γονιός;

Όταν σου δίνω μια συμβουλή να με ακούς πιο προσεκτικά γιατί λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας από τη ζωή μπορώ να δω πράγματα που εσύ μπορεί να μην βλέπεις ακόμη.

Τι καταλαβαίνει το παιδί;

Είμαι άχρηστος. Δεν είμαι σε θέση να προστατεύσω τον εαυτό μου. Είμαι βλάκας.

Συμπέρασμα:

Το παιδί αρχίζει και κάνει απερισκεψίες γιατί βαθιά μέσα του θέλει να επιβεβαιωθούν οι γονείς του.


Εγώ ξέρω τι είναι καλό για σένα!

Κάποιοι γονείς έχοντας εξαντλήσει τα επιχειρήματά τους όταν προσπαθούν να πείσουν το παιδί τους, καταλήγουν σε αυτή την αντιδημοκρατική δήλωση.

Τι εννοεί ο γονιός;

Ενδιαφέρομαι πραγματικά για σένα και το καλό σου και πρέπει να εμπιστευτείς την άποψή μου.

Τι ακούει το παιδί;

Οι γονείς μου δεν θέλουν να έχω γνώμη και άποψη, άρα δεν με εμπιστεύονται και δε νοιάζονται πραγματικά για μένα!

Συμπέρασμα:

Το παιδί είτε κλείνεται στον εαυτό του και παύει να σκέφτεται σοβαρά για τα θέματα που το αφορούν, είτε γίνεται αντιδραστικό στην προσπάθειά του να έχει δική του προσωπικότητα.


Θα το πω στον πατέρα σου και τότε θα δεις!

Πολύ συχνά οι μαμάδες χρησιμοποιούν αυτή τη φράση όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το παιδί τους και μετατρέπουν τον πατέρα σε απειλή για να περάσουν τη γραμμή τους. Μ' αυτό τον τρόπο προκαλούν ένα ρήγμα στη σχέση παιδιού - πατέρα μετατρέποντας τον πατέρα σε τιμωρό.

Τι εννοεί η μαμά;

Δεν τα βγάζω πέρα μαζί σου και γι' αυτό θα αναγκαστώ να δανειστώ τη δύναμη του πατέρα σου για να σε κάνω να με ακούσεις.

Τι καταλαβαίνει το παιδί;

Ο πατέρας είναι κάτι σα χωροφύλακας που θα με τιμωρήσει και θα με κάνει να πληρώσω για το λάθος μου. Τον πατέρα μου πρέπει να τον φοβάμαι.

Συμπέρασμα:

Το παιδί αρχίζει να φοβάται τον πατέρα και σιγά σιγά να απομακρύνεται.

Πρόσεξε μη το μάθει ο πατέρας σου, κάηκες!

Κάποιες μαμάδες χρησιμοποιούν την απειλή πατέρας με έμμεσο τρόπο, τάχα μου δήθεν καλύπτοντας το παράπτωμα του παιδιού αλλά διατηρώντας πάντοτε την επιλογή να το καρφώσουν ώστε να τιμωρηθεί.

Τι εννοεί η μαμά;

Αυτή τη φορά σε συγχωρώ και περιμένω από σένα να μην το ξανακάνεις, αλλά αν ξαναγίνει τότε θα αναγκαστώ να το πω στον πατέρα σου ο οποίος ενδέχεται να είναι πιο αυστηρός μαζί σου.

Τι καταλαβαίνει το παιδί;

Πρέπει να κρύψω την αταξία μου και να κάνω τον καλό με τη μαμά για να μη με καρφώσει!

Συμπέρασμα:

Το παιδί παύει σιγά σιγά να σέβεται τη μαμά την οποία και προκαλεί κάθε τόσο για να δει αν πραγματικά θα το πει στο μπαμπά!


Γονείς να θυμάστε πως τα παιδιά σας εξαρτώνται από σας συναισθηματικά και περιμένουν τη στήριξη και την ενθάρρυνση από σας. Αν αντιδρούν δεν είναι γιατί δεν σας αγαπούν αλλά γιατί έχουν πληγωθεί.

33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page