top of page
  • Writer's picturesmaroulapandelis

Χριστούγεννα αλλιώς!


Χριστούγεννα χωρίς φιλιά

Χωρίς παππού - χωρίς γιαγιά

Χωρίς τους φίλους αγκαλιά

Με μια καρδιά που λαχταρά

Να νιώσει ελεύθερη ξανά!


Αυτά είναι τα φετεινά μας Χριστούγεννα. Άλλοι τα βιώνουν χωρίς κέφι, χωρίς να θέλουν να στολίσουν, χωρίς να θέλουν να έρθουν σε μια πιο γιορτινή διάθεση. Άλλους τους έχει πιάσει μια μανία να τα κάνουν όλα «όπως πρέπει»! Με δέντρο, με στολίδια, με δώρα από το ίντερνετ, με κουραμπιέδες και μελομακάρονα!


Βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη ασάφεια, ανασφάλεια, αγωνία και κάποιες φορές απόγνωση. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ωστόσο, η ανθρωπότητα πολλές φορές έχει περάσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις, κι όμως εμείς βρισκόμαστε εδώ! Θα περάσει κι αυτό.


Μέσα σε κάθε κρίση παρουσιάζονται δυνατότητες για δημιουργική δράση. Για να είμαστε σε επαφή με το δημιουργικό κομμάτι της προσωπικότητάς μας, δεν χρειάζεται να το παίξουμε ήρωες, ότι και καλά δεν πτοούμαστε. Αντιθέτως, μπορούμε να πτοούμαστε όπως είναι φυσικό και να κάνουμε διαλείμματα δημιουργικότητας!


Συνήθως όταν μας παίρνει από κάτω, καθόμαστε με τις ώρες και «κλώθουμε» τη στενοχώρια μας! Αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να υποφέρει, να γκρινιάζει και να καταστροφολογεί αλλά να κάνουμε και διάλειμμα! Όπως στο σχολείο χρειαζόμαστε τα διαλείμματα για να ξελαμπικάρει το μυαλό, έτσι και στην καραντίνα χρειαζόμαστε διαλείμματα δημιουργικότητας για να ησυχάζει η ψυχή.


Ας κλείσουμε ραντεβού με τη δημιουργικότητα!

Βάλτε το ξυπνητήρι για να σας υπενθυμίσει πως η μαυρίλα πρέπει να έχει όριο! Σηκωθείτε από τον καναπέ, κλείστε τους υπολογιστές και τα συναφή, βάλτε πάνω σας ένα χαρούμενο ρούχο, πιείτε ένα δροσερό ποτήρι νερό και ξεκινήστε την ανασκαφή! Σε κάθε σπίτι υπάρχουν συρτάρια με παλιές φωτογραφίες. Βγάλτε τες έξω! Χαζέψτε τες. Διαλέξτε όμορφες στιγμές της ζωής σας. Φτιάξτε μ’ αυτές γιρλάντες και στολίδια για το τζάκι, για το δέντρο, για τη πόρτα, για τη κουζίνα, για το μπάνιο, για το υπνοδωμάτιο! Αν έχετε παιδιά, καθήστε μαζί τους και μιλήστε για τα πρόσωπα που βλέπετε, για ταξίδια που έχετε κάνει. Ανταλλάξτε με τα παιδιά σας ιδέες για το πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτές τις φωτογραφίες.


Κάντε λίστες με φίλους και πελάτες με τους οποίους έχετε καιρό να τα πείτε. Τηλεφωνήστε τους, ευχηθείτε τους. Συμφωνήστε ότι θα βρεθείτε με το που θα μπορούμε να είμαστε πιο χαλαροί ξανά.


Μην ενδίδετε στη μιζέρια. Πετάξτε την από το παράθυρο. Στα τσακίδια η μιζέρια! Πιάστε την αισιοδοξία από το χέρι και ονειρευτείτε ελεύθερα χωρίς τη λογοκρισία της μιζέριας. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που λένε «Έλα μωρέ όλα θα περάσουν, δε βαριέσαι, θα αλλάξουμε σελίδα»!

  • Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πραγματιστές και ενδιαφέρονται να δώσουν τις βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

  • Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν ανοιχτή καρδιά και νοιάζονται για τους γύρω τους.

  • Οι αισιόδοξοι άνθρωποι βλέπουν μακριά και γι αυτό μπορούν να ονειρεύονται.

  • Οι αισιόδοξοι άνθρωποι μπορούν και μοιράζονται τη στενοχώρια τους επιτρέποντας στους γύρω τους να τους κατανοήσουν και να τους κάνουν να αισθανθούν καλύτερα.

  • Οι αισιόδοξοι άνθρωποι σηκώνουν το τηλέφωνο για να ευχηθούν.

  • Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δεν μετράνε τα κρούσματα αλλά μετράνε τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζονται.

  • Οι αισιόδοξοι άνθρωποι γνωρίζουν πως οι δυσκολίες είναι πάντα προσωρινές.Αντισταθείτε!

Μην ενδίδετε στη μιζέρια, την καταστροφολογία, την τρομολαγνεία, τη γκρίνια!

Γιορτάστε με τον αισιόδοξο εαυτό σας και ακτινοβολήστε αυτή την αισιοδοξία σε όσους περισσότερους μπορείτε!


Κλείστε καθημερινό ραντεβού με τη χαρά. Αν σας φαίνεται πως τίποτε δεν μπορεί να σας δώσει χαρά, δοκιμάστε οτιδήποτε. Πειραματιστείτε με καινούργια πράγματα. Μπορεί και να σας αρέσουν. Βγείτε από τα στερεότυπα. Κάντε πράγματα που μπορεί να σας φαίνονται ανούσια. Κάντε βλακείες!


Αντισταθείτε! Κρατηθείτε ζωντανοί και ασφαλείς! Κρατηθείτε δημιουργικοί!


Καλά, γλυκά Χριστούγεννα!283 views0 comments

Comments


bottom of page