top of page
  • Writer's picturesmaroulapandelis

Τι μας λένε τα όνειρα

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αναλύσουν τα όνειρά τους ανατρέχοντας σε ερμηνείες από ονειροκρίτες. Πράγματι, τα όνειρα που βλέπουμε έχουν μεγάλη αξία για τη ζωή μας. Όπως έλεγε και ο Young, το όνειρο είναι η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο.

Τί έρχεται λοιπόν να μας πει ένα όνειρο;

Το όνειρο έρχεται να μας αποκαλύψει πληροφορίες για την πραγματικότητα που βιώνουμε οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μας βοηθήσουν να λύσουμε προβλήματα, να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να αντλήσουμε δύναμη, να κατανοήσουμε το γιατί μας συμβαίνουν κάποια πράγματα.


Σε ποια γλώσσα μιλάνε τα όνειρα;

Τα όνειρα μας φέρνουν τα μηνύματά τους μέσα από σύμβολα. Κάθε αντικείμενο και κάθε πρόσωπο που βλέπουμε μέσα στο όνειρο έχει κάποια χαρακτηριστικά, κάποιες ποιότητες οι οποίες σχετίζονται με αυτά που βιώνουμε την εποχή που βλέπουμε το όνειρο.


Πώς μπορούμε να μάθουμε να διαβάζουμε τη γλώσσα των ονείρων;

Κάθε τι μέσα στο όνειρο, κάθε πλάσμα και κάθε αντικείμενο αποτελεί το αποτύπωμα ενός δικού μας εσωτερικού κομματιού. Αρκεί να καταγράψουμε σε ένα χαρτί όλα τα πρόσωπα, τα ζώα και τα αντικείμενα που συμμετέχουν και να σκεφτούμε δυο τρία χαρακτηριστικά για το καθένα. Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια του εαυτού μας που βρίσκονται σε μια αλληλεπίδραση η οποία αποκαλύπτεται μέσα στο όνειρο. Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει κι αυτή τα δικά της χαρακτηριστικά. Καταγράφοντας τα στοιχεία του ονείρου και τα χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας, μπορούμε να σκεφτούμε με ποιον τρόπο όλα αυτά συνδέονται με την παρούσα πραγματικότητα και με αυτά που μας προβληματίζουν μέσα σε αυτήν. Έτσι, θα πάρουμε απαντήσεις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη ζωή μας.


Η σκάλα μέσα στο όνειρο

Η φωτογραφία δημοσιεύεται με την άδεια των δημιουργών των έργων. Πρόκειται για το αποτύπωμα ενός ονείρου που αφηγήθηκε ένα μέλος μιας ομάδας αυτογνωσίας, πάνω στα υπόλοιπα μέλη.

Κάποιες φορές, το να κατεβείς από μια σκάλα μοιάζει πιο δύσκολο από όταν την ανέβηκες. Η σκάλα είναι ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποιες δουλειές. Η σκάλα όμως μέσα στο όνειρο καθρεφτίζει κάποιο κομμάτι του εαυτού μας. Αν μας είναι δύσκολο μέσα στο όνειρο να την κατεβούμε, ίσως μπορούμε να σκεφτούμε ποιο κομμάτι του εαυτού μας μάς είναι δύσκολο να αποχωριστούμε αυτή τη στιγμή. Ίσως το κομμάτι που δουλεύει σαν εργαλείο για να φέρνει σε πέρας κάποιες αποστολές; Τι θα γίνει μ' αυτή την σκάλα αν την κατεβούμε; Τι θα απογίνει η σκάλα; Τι θα απογίνει το κομμάτι του εαυτού μας που ξέρει μόνο να λειτουργεί ως εργαλείο; Τι θα είμαστε εμείς αν απομακρυνθούμε από αυτό τον εαυτό;


Όνειρα και προσωπική ανάπτυξη

Τα όνειρα λοιπόν μπορούν να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε, να αναθεωρήσουμε, να δοκιμάσουμε, να τολμήσουμε. Τα όνειρα, όσο τρομακτικά και να είναι, πάντοτε κρύβουν ένα θετικό μήνυμα που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ως προσωπικότητες. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ονείρων και παρατηρήστε τον τρόπο που εξελίσσεται η ζωή σας μέσα από τα όνειρα.

517 views0 comments
bottom of page