top of page
Writer's picturesmaroulapandelis

Το εσωτερικό μας παιδί χρειάζεται διακοπές!


Όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα παιδί. Κατά τον Eric Berne (ψυχίατρο και δημιουργό της θεωρείας της Συναλλακτικής Ανάλυσης), πρόκειται για το κομμάτι της προσωπικότητάς μας που εμπεριέχει όλη μας τη δημιουργικότητα και όλα μας τα συναισθήματα. Είναι το κομμάτι της προσωπικότητάς μας που μας βοηθά να τολμάμε, να δοκιμάζουμε, να επιθυμούμε, να προσπαθούμε, να αιθανόμαστε και να συνδεόμαστε.


Ο καθένας και η καθεμιά από μας, κουβαλάμε ένα μοναδικό εσωτερικό παιδί που διαμορφώθηκε από τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωσε. Δεν μεγαλώσαμε όλοι στις ίδιες συνθήκες. Κάποιοι από μας έχουμε ένα ντροπαλό και συγκρατημένο εσωτερικό παιδί. Κάποιοι άλλοι έχουμε ένα τολμηρό, φωνακλάδικο, παιχνιδιάρικο εσωτερικό παιδί. Ο καθένας μας έχει το δικό του και δεν υπάρχουν σωστά και λάθος εσωτερικά παιδιά. Ίσως θα θέλαμε να είμαστε λίγο πιο τολμηροί ή λίγο πιο ντροπαλοί, αλλά είμαστε αυτό που είμαστε και χρειάζεται να δούμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό που είμαστε.

Το εσωτερικό μας παιδί αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της προσωπικότητάς μας γιατί είναι η αποθήκη της ψυχικής μας δύναμης! Όλα αυτά που χρειάστηκε να ανακαλύψουμε ως παιδιά για να μπορέσουμε να αντέξουμε τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις ανάμεσα σε ενήλικες που έχουν τα προβλήματά τους, βρίσκονται στο εσωτερικό μας παιδί!


Όλη η γνώση λοιπόν του πώς να τα καταφέρεις όταν οι άλλοι σε αμφισβητούν ή όταν έχουν από σένα μεγάλες προσδοκίες, πώς να αντέξεις μια σημαντική απώλεια, πώς να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι όταν ένα μεγάλο σου όνειρο έχει ματαιωθεί, πώς να συνέλθεις από μια κρίση, πώς να τολμήσεις, πώς να κάνεις υπομονή, πώς να αντέξεις τον πόνο και τόσα άλλα, βρίσκονται αποθηκευμένα στο εσωτεικό σου παιδί. Αυτά είναι τα αποθέματα που σε βοηθάνε να προχωράς και να τα καταφέρνεις.


Φαντάσου πως έχεις μια αποθήκη μέσα στην οποία φυλάς τα πιο πολύτιμα πράγματα που έχεις. Δεν θα τη προσέχεις; Δε θα την αερίζεις; Δεν θα την τακτοποιείς; Δεν θα τη καθαρίζεις; Ακριβώς αυτό χρειάζεται να κάνεις και για το εσωτερικό σου παιδί και γι' αυτό χρειάζεσαι διακοπές!

Διακοπές για το εσωτερικό παιδί σημαίνει:

Όχι πρόγραμμα

Όχι περιορισμοί

Όχι υποχρεώσεις

Προσέχοντας πάντοτε να μη βάζουμε σε κίνδυνο τη δική μας ζωή και των άλλων


Όλα αυτά είναι καλύτερα να γίνουν κοντά σε όμορφες παραλίες και σε τοπία γεμάτα οξυγόνο και χρώματα. Αλλά αν δεν μπορείς να δραπετεύσεις κάνε κάτι απλό. Φύγε για λίγες ώρες της ημέρας από το πρόγραμμα, από τα πρέπει και από τα μη! Φαντάσου πως ξαναγίνεσαι ένα μικρό παιδί. Παίξε στη μπανιέρα, διάβασε περιοδικά, φτιάξε μια τοιχογραφία με μουτζούρες, φόρα τη μπλούζα σου ανάποδα και πήγαινε στο σινεμά! Κάνε αταξίες! Βγες χωρίς κοσμήματα, χωρίς μέικ απ! Παίξε επιτραπέζια! Διάβασε ένα παρμύθι!

Οι διακοπές προσφέρουν στο εσωτερικό μας παιδί το οξυγόνο που χρειάζεται για να μπορεί να μας υποστηρίζει στις δυσκολίες της ενήλικης ζωής!

32 views0 comments

Comments


bottom of page